La primavera, el pol·len altera

Aquesta setmana he sentit i llegit la mateixa notícia de maneres ben diferents. Aquí van els titulars: “Els experts preveuen una primavera «d’alt risc» per l’elevat nivell de pol·len” (324.cat); “La primavera es presenta a Catalunya sense alts nivells de pol·linització” (El Periódico); “El xiprer desferma les al·lèrgies” (Segre); “La primavera respectarà els al·lèrgics” (El Punt Avui). De fet algun medi se n’ha adonat: ”Per un consens de la premsa en deferència als al·lèrgics” (Ara), però tot i així, aiiii!

Doncs que sapigueu que vaig tenir la sort de treballar amb els experts de pol·len de Catalunya de la Universitat Autònoma de Barcelona (Departament de Biologia Animal, Biologia Vegetal i Ecologia) durant uns anys. Aquests investigadors són gent molt seriosa i els seus estudis estan recollits a la XAC, la Xarxa Aerobiològica de Catalunya. La XAC serveix per saber quins nivells de pol·len i espores de fongs hi ha a l’aire i els que poden produir al·lèrgia. Voleu saber quina és la predicció dels nivells de pol·len a Catalunya aquesta setmana? A la xarxa hi trobareu la previsió i la seva dinàmica al llarg de l’any i, no, aquest any no hi ha més pol·len del que toca!

Senyors periodistes, si us plau, connecteu-vos a la xarxa! fins i tot hi ha una apli de mòbil!

Però a part del missatge anterior, la meva intenció és que no us quedeu només la part negativa del pol·len. Primer, us he deixat unes imatges de microscòpia electrònica dels grans de pol·len a veure si us agraden les formes.

Després, explicar que l’objectiu del pol·len no és produir al·lèrgies, l’objectiu de cada un dels milers de milions de grans de pol·len que volten per l’aire és trobar l’òvul, la futura llavor, d’una altra planta de la mateixa espècie. El gra de pol·len intenta iniciar un recorregut per arribar a l’òvul, si el pol·len cau sobre una espècie de planta equivocada, no hi ha fertilització, però de tant en tant  si que troba la seva espècie i llavors es desenvoluparà una llavor.

Hi ha moltes plantes que són testimoni d’aquesta loteria. En aquestes plantes, es varen desenvolupar sacs de pol·len que esclaten i impulsen els grans cap l’exterior i, a la vegada, els grans de pol·len varen evolucionar amb ales en forma de globus o altres extensions perquè la brisa els atrapi. Va tenir èxit, però la poca precisió en el transport obliga a produir pol·len en grans quantitats. És una manera, però…què deu tenir més probabilitats d’èxit? deixar el pol·len en mans del vent o intentar que sigui transportat per animals d’una flor a una altra? Així que algunes plantes varen començar a produir pètals atractius que atreien animals que, accidentalment, portaven el pol·len a les plomes i a la pell. I les plantes amb pètals es varen veure afavorides al llarg de l’evolució així que varen aparèixer molts colors i fins i tot les plantes varen començar a produir nèctar per tenir esquers addicionals. I com és l’evolució que els ocells varen desenvolupar pics llargs per arribar al nèctar, les arnes, abelles i mosques varen desenvolupar boques particulars i varen aparèixer llengües enganxoses en els ratpenats. La vida era una possibilitat remota i va funcionar.

Salze. M. Oeggerli.

Aquí deixo la fotografia de pol·len que més m’agrada.


9 comments

 1. La forma que tenen de cercar i desenvolupar sistemes “low cost” de transport, supervivència i protecció es fascinant. I que nomes “s’activin” quan ha arribat el moment em sembla un misteri. Ho és per vosaltres, els scientífics??

  • Jordi, la floració s’ha de donar en el moment òptim per a la planta i coincidir amb unes condicions ambientals favorables per optimitzar l’energia invertida. Sinó pots fer flors en condicions poc favorables… quina poca gracia 😦

   Per això, la floració en la majoria de les plantes mediterrànies és durant la primavera-estiu. Ah i l’època d’activitat de d’insectes també 🙂

 2. Acontece o mesmo no mar, não? Não com grãos de polen, mas com milhões de ovos deixados a flutuar, à deriva. Tanta energia dispendida nesta forma de reprodução não deixa de ser estranho, parece um erro da natureza num sistema onde a tendência deveria ser para a mínima energia.

  • Rogerio, hi ha dues estratègies en relació amb la probabilitat de supervivència dels individus. Algunes espècies produeix nombrosos descendents amb una probabilitat de supervivència baixa (estratègia r) i d’altres espècies, inverteixen gran quantitat de recursos en uns pocs descendents, per tant tenen alta probabilitat de supervivència (estratègia K).Hi ha especies marines que produeixen molts ous que es dispersen passivament, pateixen altes taxes de depredació perquè no tenen defenses, i són les que segueixen l’estratègia r, mentre que altres tenen estratègies de defensa, per exemple mecàniques o químiques, les K. En les microalgues també podem parlar d’aquestes dues estratègies. Ara, r i K són extrems d’un espectre d’adaptacions, de fet la majoria de les espècies tenen estratègies intermèdies.

   • Ok, muito obrigado pela clareza da resposta! Julgo que, feitas as contas, tanto a r como a K devem consumir a mesma energia, caso contrário uma dessas estratégias já teria deixado de existir (ou as espécies que as utilizam). Ou talvez nem tenha sentido pensar em termos de energia, neste cenário. Obrigado!


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s