Ciència creativa

Tots sabem com és un peix per dintre un cop està fregit i al nostre plat, però hi ha un investigador, l’Adam Summers, que ens vol donar una nova perspectiva de les estructures internes dels peixos i no fent disseccions precisament, sinó amb una sèrie de fotografies.

L’autor, que va ser assessor científic de la pel·lícula Buscant en Nemo, ha fet un munt de fotografies de peixos per a la seva investigació de biomecànica i abans de fer-les, tenyeix els peixos amb colorants per mostrar els seus teixits esquelètics.

La tècnica és una fórmula coneguda des de fa dècades amb alguna petita modificació de la recepta per part de l’autor. Primer tenyeix les parts cartilaginoses dels peixos amb un colorant (Alcian Blue en anglès), llavors, tenyeix amb un segon colorant (Alziarin Red S) els teixits mineralitzats que s’han endurit, com les espines. Després l’aigua oxigenada blanqueja el peix i un enzim dissol la carn. Finalment col·loca el peix en glicerina perquè sembli transparent i ja! aquí us deixo altres fotografies que ha fet l’autor des de 2013.

La gràcia de les imatges és que permeten veure de molt de prop les estructures dels peixos però també permeten fer un pas enrere i apreciar tot l’organisme en un gran format. Potser són aquests nivells de detalls fractals el que m’agrada. Jo penjaré alguna de les fotografies pel laboratori per decorar perquè realment em criden l’atenció.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s