Galeria

Boscos invisibles a l’oceà

618485main_earth1600_1600-1200

“Blue Marble”. La Terra des del VIIRS a bord del satèl·lit de la NASA Suomi NPP. 2012.

Tots tenim la imatge d’un petit planeta blau perdut en la immensitat fosca, o la d’un petit planeta fosc o, fins i tot, la d’un petit planeta verd. L’exploració de l’espai ha canviat la nostra percepció del planeta i a mi, totes aquestes visions em porten a pensar que hi ha un límit.

Des de fa 150 anys, els humans estem canviat dràsticament els cicles biogeoquímics de la Terra, principalment per la combustió de la matèria orgànica fòssil, el petroli i el carbó, i en unes dècades hem aconseguit tenir més del doble de la concentració de diòxid de carboni a l’atmosfera. On és tota la matèria que cremem frenèticament per escalfar-nos i moure’ns?

La vegetació terrestre capta aquest diòxid de carboni però hi ha uns “boscos invisibles” a l’oceà que en capten tant com les plantes terrestres. Les diminutes “plantes” flotants d’aquests boscos que consumeixen el COés el fitoplàncton. De fet, la captació és majoritàriament un segrest de carboni doncs part d’aquest carboni s’exporta cap a les profunditats de l’oceà quan el fitoplàncton mor, i una altra part es transfereix als organismes que se’l mengen, que, a la vegada, es reprodueixen, generen residus, i moren.

L’ull humà no veu el fitoplàncton però, en certs moments, les poblacions creixen de forma explosiva, proliferen a l’oceà i cobreixen centenars de quilòmetres quadrats. Llavors, les altes concentracions dels pigments dels organismes fitoplanctònics, com la clorofil·la, canvien la reflexió de la llum de la superfície del mar. L’aigua es torna verdosa, vermellosa o marró. De vegades, el mar també presenta un color blanc lletós o brillant, i això és degut a les parets calcàries que cobreixen alguns organismes del fitoplàncton. És en aquest moment de proliferació que el fitoplàncton microscòpic es fa visible, fins i tot pels satèl·lits. I això ens ajuda molt. Els canvis de color de l’oceà donen una idea de la quantitat de fitoplàncton a escala global i ens ajuda a entendre el seu paper en el canvi climàtic.

Us deixo imatges d’aquests boscos fetes per la sonda MODIS del satèl·lit Aqua de la NASA. Si xafardegeu la web de l’Earth Observatory trobareu moltes altres imatges interessants!


One comment

  1. Retroenllaç: Pols per tot arreu « La llibreta de les idees


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s