Tendències culturals

Un dels perills d’Internet és que trobes coses interessants i et podries passar tot el dia. 

Una aplicació que enganxa és el Ngram Viewer del Google books. A Google books trobes un munt de llibres digitalitzats (més de 10 milions), pots fer una cerca d’una paraula o text concret, i et mostra els llibres on apareix mitjançant el reconeixement òptic de caràcters. Fins aquí força interessant.

Books-05-2000

El Ngram Viewer analitza, en tota la col·lecció de llibres, quantes vegades una paraula o grup de paraules apareix entre els anys 1800 i 2000. Es pot escollir diferents anys, fer cerques avançades, jugar amb el gràfic, etc, si us enganxa, ja ho esbrinareu. A mi el que em sorprèn es veure les tendències de les paraules al llarg del temps, quan comencen a sortir, quan tenen un pic màxim, si es mantenen al llarg del temps, etc…les línies temporals poden ser reveladores. No he posat cap gràfic d’exemple perquè no es veu bé i perd qualitat, però si ja heu entrat a l’enllaç veureu les paraules que surten per defecte: “Albert Einstein”, “Sherlock Holmes” i “Frankenstein”.

Podem veure que “Sherlock Holmes” apareix al 1888 i creix fins als anys 30. De fet, la gran majoria de les històries del detectiu es varen escriure entre el 1880 i el 1914  però Conan Doyle va continuar escrivint fins a 1927. Després d’aquest primer pic, hi ha una davallada de la freqüència relativa de gairebé quaranta anys, fins que a finals dels 70, apareix un altre pic. Això podria ser degut a la pel·lícula del Sherlock Holmes al 1976. Des de llavors la tendència es manté estable.

El nom de “Albert Einstein” apareix en els llibres digitalitzats al 1916. Bé, de fet, al 1915 es va presentar la Teoria General de la Relativitat que reformula del tot el concepte de la gravetat. Ja deu ser això. Des d’aquell any Einstein es va convertir en una icona de la ciència mundialment famós, així que el seu nom continua creixent fins avui en dia. Si voleu entretenir-vos amb alguns pics del gràfic, hi ha un al 1933, que coincideix amb l’arribada al poder d’Adolf Hitler. Aquell any Einstein va ser acusat pel règim nazi i se’n va anar d’Alemanya cap als Estats Units.

Proveu altres paraules. Si escriviu “independence” surt un pic de freqüència posterior als anys 60 que podria correspondre al període de la independència dels països africans; si escriviu “cancer” veureu un increment d’informació des dels anys 50 i creixent; si escriviu “global change” veureu un increment exponencial d’informació des de la meitat dels 80 i creixent… Les meves explicacions de les tendències no han de ser del tot encertades, però el que permeten és plantejar hipòtesis. Ara mateix se m’acuden un munt de paraules, combinar-les i provar amb altres idiomes, que el resultat és diferent… Ja veieu, estic força enganxada.

Informació addicional: per qui vulgui saber el com, les limitacions del mètode, quines implicacions té, què es vol dir quan es parla de “culturomica” i “complexitat cultural”, etc…només cal anar estirant del fil. Ull: és addictiu!


6 comments

 1. Recordo quan es va posar en marxa l’hemeroteca digitalitzada de “La Vanguardia”. La primera paraula que vaig buscar fou “Titanic”. Començava parlant de forma molt minsa (eren altres èpoques) de la majestuositat d’un nou transatlàntic que s’estava construint a Belfast. Però el que m’interessava de veritat es el que va trigar publicar-se els primers “cables telegràfics” de la catàstrofe i l’abast, cada dia mes ampli, que la noticia ocupava al diari burgès de l’època. Vull recordar que el Dr. Pearson, un gran personatge, crucial pel desenvolupament de la Catalunya nord-occidental, el qual va morir durant el naufragi del seu vaixell germà, el Lusitània.
  Pel que fa Ngram Viewer, i tornant al tema de Titànic, segur que els pics mes grans coincideixen amb el descobriment de les restes del peci i, especialment en la presentació de la magnífica pel·lícula que en va fer James Cameron. Ho pots verificar, Esther??
  Moltes gràcies.

 2. Jordi, el primer pic de “Titànic” es veu al 1916, uns anys després de l’ enfonsament i els llibres d’aquest període parlen del desastre… però després la tendència és estranya, perquè la paraula es barreja amb les paraules “òxid titànic”, “àcids titànics”, una de les pegues que té el mètode 😦
  La pel·lícula del 1997 no s’acaba de veure reflectida perquè el període acaba al 2000. Haurem d’esperar que s’amplii la digitalització!

   • de la wiki: “….1915, el Lusitania va sortir de Nova York per últim cop amb 1.959 passatgers. Va ser torpedejat per un submarí alemany davant la costa d’Irlanda. Es va enfonsar en 18 minuts. El president nord-americà amenaçà Alemanya i va exigir reparacions. Inquiet per la irrupció dels Estats Units a la guerra, Berlín va suspendre la guerra submarina. Més tard al 1917 els Estats Units entraren en guerra contra Alemanya, Àustria-Hongria i l’imperi Otomà…”

    Òndia, i nosaltres flipan amb el Titànic!

 3. Eiii, quina eina més fantàstica. Moltísimes gràcies Esther!
  No he pogut evitar de jugar una estoma (i en horari de ferina, ai, ai, ai). He posat noms de cuitats i coses per l’estil i surten coses divertides. Proposo però un exercici més seriós: escriviu “physics” (física), “chemistry” (química), “mathematics” (matemàtiques) i “biology” (biologia). Després afegiu “natural history” (història natural). Veieu el patró?

 4. Si, sembla que la historia natural baixa 😦
  Jo havia fet un experiment similar amb: physics, chemistry, biology, ecology, phylosophy. De fet el que pots comparar són termes amb “categories” similars, però també he fet combinacions esbojarrades (o no tant) com: sex, drugs, food, religion, science, money. Proveu! Curiosament “money” i “religion” perden importancia.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s