Sopa d’algues!

kids-swimming_1947658i

Nens nedant en una platja coberta d’algues a Zhanqiao Pier a Qingdao, Xina. China Foto Press.

Una proliferació d’algues mai vista: 28.900 quilòmetres quadrats de costa “verda” a la Xina!  Ras i curt: espècie oportunista + nutrients + temperatura + aigües estancades = proliferacions!

En les últimes dècades, les activitats humanes han canviat els règims de nutrients i la seva dilució a les aigües costaneres. Així doncs hem canviat els fluxos de nutrients (nitrogen i fòsfor) que arriben degut als fertilitzants utilitzats en agricultura, hem augmentat l’exportació de fòsfor degut als detergents, i hem incrementat les activitats d’aqüicultura. A més a més modifiquem la dilució de les aigües costaneres (o el que anomenem temps de renovació) construint ports, platges semitancades i proteccions marines.

Es coneix que les concentracions de nitrogen i fòsfor en les aigües marines litorals s’han duplicat en moltes regions costaneres del món en els últims 20 anys. D’aquesta manera s’està afavorint el procés d’eutrofització d’origen humà en l’ambient costaner. Tot plegat dóna lloc a una cascada de conseqüències, entre elles, una alteració de les comunitats dels organismes que viuen en aquesta zona.

Les comunitats d’organismes que habiten a la zona costanera són considerades de frontera i estan en equilibri amb aquests fluxos continent – oceà. Si canviem aquests fluxos és d’esperar que canviïn les comunitats. La disponibilitat més alta de nutrients la costa sovint porta a episodis de proliferacions algals, afavorits per la construcció d’obres costeres que confinen les aigües de la zona litoral. És ben conegut que les entrades de nutrients, l’escassa dilució i l’estabilitat de la columna de l’aigua afavoreixen les proliferacions de macroalgues o microalgues, i que aquests creixements produeixen un efecte indesitjat en el funcionament de l’ecosistema i en la qualitat de l’aigua afectada.

En aquest cas concret, l’espècie d’alga que prolifera, com el seu nom molt bé indica, la Enteromorpha proliferano és una espècie tòxica per a humans o animals, però el seu creixement accelerat produeix efectes negatius sobre l’ecosistema. I és clar, l’ús recreatiu de la platja quedarà clarament minvat. La E. prolifera és la principal responsable del color verd de les basses de rec, dels estanys i dels aiguamolls. El grup d’aquestes algues resisteix un alt grau de pol·lució, prefereixen llocs d’aigües tranquil.les i calentes, i són especialment abundants a l’estiu i tardor. Ja van tenir una proliferació similar al 2008 per les Olimpíades!

En molts països, la quantitat de nutrients que arriba a mar està sent gestionada. Per exemple s’ha canviat les activitats agrícoles i es fa un millor ús de fertilitzants, s’ha reduït la quantitat de fosfats en els detergents, s’ha millorat la filtració i depuració de l’aigua. Però que passa en països en creixement? Doncs que s’ha de fer un bon planteig de gestió. I solucions per remeiar els efectes de les proliferacions? Treure les algues, incrementar la dilució de les aigües… però n’hi ha una de molt efectiva: reduir, reduir i reduir… reduir nutrients i des de l’origen.


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s