Rissotto de grills

1368574313_578510_1368574818_noticia_normal

Del llibre Creepy Crawly Cuisine.

En el món hi haurà 9 mil milions de persones al 2050. Es necessita duplicar la producció actual d’aliments per mantenir aquesta població. La terra és escassa i ampliar la superfície dedicada a l’agricultura no sol ser una opció viable o sostenible. Aquí hem d’afegir altres problemes en la producció d’aliments, com l’escassetat d’aigua i la sobreexplotació dels oceans. Des de la FAO, proposen trobar noves maneres de produir aliments, els insectes!

Tot i que la majoria dels insectes són comestibles i en moltes societats han estat sempre part de la dieta humana, en altres societats, el seu consum provoca una gran aversió. En la societat occidental, els insectes es consideren una molèstia: els mosquits i les mosques envaeixen les cases, hi ha plagues als cultius, els tèrmits fan malbé la fusta, i sempre hi ha una mosca que cau a la sopa! També perquè es consideren “aliments de la fam” que es consumien en èpoques d’escassetat i molts veuen el seu consum desagradable perquè s’associa a un comportament primitiu. La FAO ha publicat ara tota una revisió sobre el cultiu i el consum d’insectes per trencar aquests mites i potenciar el seu consum. Se’n poden treure moltes dades d’aquest estudi.

Els insectes més consumits al món són: escarabats, erugues, abelles, vespes, formigues, llagostes i grills, llagostes, cotxinilles i xinxes, tèrmits, libèl·lules i mosques. Els insectes són fonts de greixos, proteïnes, vitamines, fibra i tenen alt contingut de minerals com el ferro, magnesi, fòsfor o zinc. Per exemple, el contingut de proteïnes, vitamines i minerals de cucs de la farina és similar a la del peix i la carn i la composició àcids grassos és comparable a la del peix.

Així que hi ha molts avantatges en el seu consum. Els insectes comestibles habiten una gran varietat d’hàbitats aquàtics i terrestres. La majoria es poden recollir en el medi natural i algunes espècies d’insectes, com les abelles i els cucs de seda, tenen una llarga història de domesticació pel valor dels seus productes. Com que són organismes de sang freda, els insectes són molt eficients en la conversió dels aliments en proteïnes, per exemple els grills necessiten menys aliment que vaques, ovelles, porcs i pollastres per produir la mateixa quantitat de proteïna i a més sembla que el risc de transmetre malalties és menor.

Ja fa temps que hi ha investigadors que animen al consum d’insectes, per moltes raons, sobretot per temes ambientals. Els insectes proporcionen aliment a baix cost ambiental i poden contribuir a la subsistència de molta població. Aquest mateix investigador explica que en el món occidental ja mengem insectes, uns 500 grams a l’any en aliments com sopa precuinada, xocolata, galetes o farina (us ho pensàveu?). Des de fa molt de temps que hi ha derivats dels insectes que s’utilitzen en la industria alimentaria i no els hi fem fàstics. Voleu saber d’on surt el color rosa del iogurt de maduixa?

No sé que diran els de casa però a mi ja m’han mig convençut! Començaré a seguir els blogs de cuina per saber-ne més! De fet ens mengem els crustacis de Palamós i els mol·luscs a la llauna, oi? No li veig massa la diferencia. Us animeu?


5 comments

  1. Però no haviem quedat que al món sobrava menjar i que el problema era que estava mal repartit? En tot cas, soc dels que et deixo els insectes i em limito a determinats artròpodes de Palamós 😀

  2. La comida, además de para alimentarnos, constituye un placer (por ello existe la gula) que llega desde los sentidos más primitivos, el gusto y el olfato, a nuestra mente. Aprendemos a comer y a disfrutar desde niños y a asociar olores y sabores con acontecimientos de nuestra vida. Por ello no me imagino celebrando mi cumpleaños con un plato de saltamontes en vez de con uno de gambas, aunque tengan el mismo valor proteico.

    De todas formas en algunos lugares del mundo se come demasiado.

  3. pufff….creo que tengo que tener mucha hambre para comerme una cucaracha o un gusano como los comen en Tailandia….

  4. si, si, molt bé, però i si els de can Roca o la Ruscalleda decideixen posar una eruga al pa amb tomàquet i es converteix amb el plat del país?


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s