Abaixa la radio, que aparco!

Diuen que les dones podem fer més dues coses a la vegada. No és cert, és un tòpic. Jo necessito baixar el volum de la radio quan haig d’aparcar el cotxe. No us passa? Deu ser que el meu “circuit cerebral de la música” interfereix amb el meu “circuit cerebral d’aparcar el cotxe”? Deu ser que haig d’augmentar la capacitat de concentració?  Bé, el que passa és que no sabem molt bé com funciona el cervell.

A principis d’any, la Unió Europea va concedir un projecte dotat amb 54 milions d’euros pel 2013 per l’estudi del cervell humà, l’ HBP, Human Brain Project, concretament, per conèixer el funcionament i ser capaços de reproduir-lo.  Aquesta setmana als US, s’ha presentat un projecte en que s’invertiran inicialment 70 milions d’euros per dibuixar el mapa del cervell. És el BRAIN, Brain Research Through Advancing Innovative Neurotechnologies, i s’espera que el projecte aporti informació per l’estudi de malalties com l’ Alzheimer, l’epilepsia i el Parkinson. El que volen és enregistrar l’activitat de circuits neuronals sencers, i si pot ser, de cervells complets, en els propers 15 anys. O sigui, fer un mapa de l’activitat cerebral.

Es tracta de projectes independents i probablement  complementaris. Uns es centren més en la descripció del cervell mentre que els altres volen simular els processos. Al final tots volen entendre la activat completa del cervell per anar trobant respostes.

James Pires, Brain Cells Inc, USA.

Com ho fan? Doncs amb la tècnica bàsica de la neurobiologia. Quan una neurona està activa absorbeix el calci que està a fora de la cèl·lula. Si es tenyeix una àrea del cervell amb un colorant que canvia de color en funció de la quantitat de calci, es pot saber quan una neurona esta activa o no. Aquesta activitat es pot registrar amb tècniques de microscòpia i d’imatge.

Fins ara, les dades que es prenien eren una “foto fixa”. El repte d’ara és fer una “pel·lícula”. Es vol estudiar molts grups neuronals i circuits sencers, fer mapes 3D de gran resolució del cervell de ratolins i primats, mesurar circuits complexes. Així, que durant les investigacions, un dels resultats rellevants serà una millora de les tècniques d’observació i probablement en sortiran de noves.

Tot això requereix molt de temps i molts investigadors, però quan tantes persones entusiastes i dedicades a un tema s’ajunten, hi ha moltes possibilitats que aconsegueixin el que volen.

Ui! que se’m crema la paella, i la rentadora pita, fill! recordes que hem de comprar la targeta bus!


4 comments

 1. Técnicament estem aprofundint moltíssim en l’estudi del cervell. Però no creus que encara anem a les palpentes pel que fa a una teoria que expliqui com funciona? Tinc la sensació que ara com ara només recollim dades (cosa necessaria però no suficient)

  • si, d’acord, estem en un període d’ exploració, però que bé! tot per descriure i pensar què i com es vol fer. Deu ser com els períodes de les grans expedicions. Ja les farem les teories! Segur que sortiran…

 2. A classe de Neuroanatomia vam veure un vídeo d’una entrevista de Singulars al doctor Pascual Leone (catedràtic de Neurologia de Harvard). A l’entrevista deien que el sentit de la vista i l’oïda estan relacionats i la informació que rep el cervell de cada un dels dos sentits queda interferida per la informació de l’altre sentit.
  A més a més, el cervell té uns recursos limitats per dedicar-li a cada un del sentits i quan fem dues coses a la vegada (escoltar la radio i aparcar) com que el cervell necessita dedicar més recursos a la vista, no pot dedicar-los a escoltar la ràdio i per això l’apaguem.
  Aquí et deixo el vídeo, el moment on parla d’aquest tema és al minut 13:40. Els vídeos que mostra són molt interessants per demostrar que la oïda i la vista normalment no van a l’una.
  http://www.tv3.cat/videos/1566439

  • Gracies pel vídeo Cristina, és un bon exemple que no podem captar tot el que passa pel nostre voltant. Necessitaríem una mida de cervell enorme per captar tota la informació. Ara és el primer home que sento que reconeix que baixa la radio per concentrar-se! Quina sinceritat! 😉


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s