Les meves postres preferides: tatín de poma

Heu tastat una poma una poma silvestre? puaj!

Resulta que les pomes modernes (Malus domestica) que comprem estan més relacionades amb les pomes silvestres que amb altres espècies antigues amb millor gust.

La poma és la fruita més comuna i important de zones temperades, però el seu origen i la seva historia de selecció de varietats no està gens clara. Les pomes es va originar a l’ Àsia central, on hi ha una increïble varietat en sabor i mida. Després, es van estendre durant molt de temps al llarg de la Ruta de la Seda. Es coneix que els romans van portar pomes dolces des de l’oest d’Àsia a Europa i les utilitzaven per fabricar la sidra. Però, a partir d’aquí, la historia de la selecció de la poma es perd.

3791-malus-domestica-goldstar-jablon

Malus domestica

El que han fet els científics ara és analitzar fragments d’ADN de mostres de pomes de cinc espècies que van des d’Espanya fins a la Xina per entendre si va haver creuament de les primeres pomes amb d’altres de silvestres presents al llarg de la Ruta de la Seda.  El que han trobat és que les pomes modernes van ser selecionades per primera vegada a partir de pomes silvestres d’Àsia, però també hi van haver força creuaments posteriors amb moltes altres varietats de pomes silvestres en el camí des d’Àsia cap Europa Occidental. Això podria ser degut a que s’havien de seleccionar arbres amb resistències, per exemple a malalties. Per tant, una part força important del genoma de les pomes modernes prové de les silvestres, primer de l’asiàtica i després d’altres varietats. I tot això amb empelts!

L’exemple em fa pensar, doncs, que hauríem de conservar les especies silvestres com a patrimoni genètic perquè poden contenir recursos encara sense utilitzar, com ara gens de resistència a malalties o gens que codifiquen característiques com el tacte, gust o olfacte que desconeixem.

mmm, quina olor! la tatín ja està feta!


One comment


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s